Wat maakt een bevalling traumatisch

Uit onderzoek blijkt dat ieder jaar 20.000 - 30.000 vrouwen de bevalling als traumatisch ervaren. En in werkelijkheid zijn dat er nog meer omdat er weinig tot niet over gepraat wordt.

Als doula hoor ik veel bevallingsverhalen en luister daar met heel mijn hart naar. Soms is er verdriet en pijn, doordat de vrouw zich niet gezien, gehoord en onbegrepen voelde. Het overkwam haar. Soms werd ze alleen gelaten toen ze angstig was of kreeg geen uitleg kreeg bij medische handelingen. Of er was sprake van een spoedkeizersnede, veel bloedverlies of iets anders. Soms is dit nadien niet verwerkt. Omdat bijvoorbeeld wordt gezegd: Je hebt toch een gezond kind, Of: een bevalling is nou eenmaal pijnlijk. En daarmee wordt de bevalervaring weggeschoven en blijft deze onverwerkt. En bij je zelf blijft het knagen, dat je het graag anders had gewild, Je probeert vooruit te kijken en het te vergeten maar de herinnering blijft. De bevalling is een life event dat je je hele leven meedraagt net als de geboorte voor jouw baby.

Voorkomen

Deze vrouwen die ik hoor, zoeken dapper een manier om er mee om te gaan en willen voorkomen dat de traumatische ervaring zich niet herhaalt bij hun volgende bevalling. 

Ik zoek mee naar mogelijkheden om te kijken hoe hiermee om te gaan. Dit artikel vertelt je er ook meer over: https://www.oudersvannu.nl/zwanger/bevalling/zo-verwerk-je-een-traumatische-bevalling/

En bovenal probeer ik trauma zoveel mogelijk te voorkomen.
Door er te zijn. Je zien. Je horen. Je steunen. Zonder oordeel.
Door het geven van informatie over alle mogelijkheden die er zijn bij je bevalling. Hierdoor ervaar je de kracht van je leerproces van al je opties leren kennen dat leidt tot jouw geboorteplan.

"The power of the birthplan isn't the actual plan. It's the process of becoming educated about all of the available options"
 - Gentle Seed doula's