Wat is het verschil met de verloskundige?

Het is niet óf een doula óf een verloskundige. De zorgverleners blijven altijd medisch verantwoordelijk voor je hele zwangerschap en bevalling. Een doula ondersteunt bij het uitleggen van voor- en nadelen van ingrepen zodat jullie alle info hebben om zelf te beslissen wat er gebeurt.  Je doula en zorgverleners werken goed samen. Verloskundigen en verleegkundigen wisselen om de zoveel uur van de wacht. Een doula is van begin tot eind bij je.

Wanneer ben je bij de bevalling?
Vanaf het moment dat jij dat wilt. En ik ga pas weg zodra jij dat dat zegt.  Denk je dat de bevalling begonnen is? Of heb je een vraag? Hoe klein dan ook? Houd altijd je verloskundige/gynaceoloog op de hoogte. Zij zijn en blijven medisch verantwoordelijk. 

Mijn partner en familie geven me al steun.
Ze  hebben een belangrijke plek die niet kan en wordt ingenomen door een doula. Soms weten ze niet wat te doen en kan de doula hen tips geven. Of ziin ze emotioneel zo betrokken, dat ze je even niet kunnen steunen. Of hebben ze om op kracht te blijven voor jou, even tijd nodig voor drinken, eten,  frisse lucht, en blijft de doula bij jou.

Mag de doula mee naar de OK bij een keizersnede?
Steeds vaker gaat naast de partner, de doula mee. Het OK personeel begint er aan te wennen en ziet de meerwaarde. Het wordt ook vaak in het geboorteplan opgenomen. Bespreek deze wens ook vooral goed door met je gynaecoloog. Het is vooral ook fijn, dat als het medisch gezien nodig is dat moeder en kind na de keizersnede van elkaar gescheiden ziin, de doula bij je kindje blijft en je partner bij jou of andersom.  Zo is er een vertrouwnd gezicht bii jou en je kindje. En word je na een algehele narcose niet alleen wakker op de uitslaapkamer.


Wat kost een doula?
Ouders die voor een doula kiezen, kiezen daar bewust voor. Net zoals voor de meest perfecte wandelwagen en babykamer. Ze kennen de meerwaarde van een doula.

Wordt de cursus Relaxed bevallen en de doula vergoed door de zorgverzekeraar?
Er zijn zorgverzekeringen die een deel van de kosten vergoeden. Informeer hiernaar vooraf bij je eigen verzekering.

Bevallen kan toch ook zonder doula.

Ja. Want wat heb je nu echt nodig? Zuurstof, eten, drinken. Veel vrouwen die een doula inschakelen bij een volgende bevalling zeggen achteraf dat ze toch graag een doula hadden gehad bii de voorgaande bevalling (en). Een doula bepaalt ook niet wat jij doet, ze stemt juist af op jou. Vrouwen en partners geven vaak aan dat ze denken dat hun eerdere bevallingen anders waren verlopen als ze eerder hadden beschikt over de info die een doula geeft en dat ze dan andere en meer bewuste keuze's hadden gemaakt.
 

Wisselt de doula net als de medische zorgverleners van dienst?

Nee. Als doula blijf ik bij je totdat jij zegt dat ik weg mag gaan. De medische zorgverleners kunnen niet altijd continu bij je zijn. Ze moeten hun aandacht verdelen over alle volle verloskamers en prioriteiten stellen bij wie de meeste medische zorg nodig heeft. Daarbij draaien zii vaak 8 uurs diensten, waardoor je veel verschillende gezichten in je kamer ziet bii de ochtend-, middag-, avond - en nachtdienst. 

Staat jouw vraag er niet bij?

Hè jammer! Ik ben benieuwd... Stel hem gerust via Contact