Als je baby overlijdt

Een mama die haar kindje verloor, zei me: het is zo'n zoektocht op internet om te ontdekken wat er mogelijk is als je kindje overlijdt. Misschien kun jij op je site info bundelen zodat de ouders hun kostbare tijd kunnen besteden aan hun kindje van wie ze binnenkort afscheid moeten nemen. Wat een goed idee van deze mama. Deze pagina is daarvoor, ze is nieuw en staat open voor opties. 

Lees.. en wil je wat toevoegen en zo andere ouders helpen? Laat het me weten.

Net als bij een 'gewone' bevalling kun je ook een doula inschakelen om jou en je partner te begeleiden bij de bevalling als je kindje overlijdt. 

Watermethode

Als je baby overlijdt, gaat het lijfje vaak snel achteruit en kan dit leiden tot een verhaast afscheid. Met de watermethode kun je je baby eenvoudig en goed bewaren, dichtbij jou. Zo heb je de tijd om je kindje bij je te houden, of dit nu thuis of in het ziekenhuis is. En kun je de tijd te nemen voor je baby in al zijn facetten en voor het afscheid. 

Kleertjes, mandjes, kistjes

Op de kraammarkt in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontmoette ik Marieke van Maatje Prematuur . Zij maakt kleertjes en omslagdoekjes van zachte, lieve en hippe bio stoffen in goede kwaliteit voor baby's in maatje 38 t/m maatje 48.

Op deze sites vind je ook mandjes, kistjes, kleertjes, wikkeldoeken, urnen, kaarsen, boeken en kaarten.
kindermandjes

prematuur
troostgeschenk

Foto's maken, troostgeschenk

Stichting Make a Memory
verzorgt kosteloos een fotoreportage van een ernstig ziek kind of ouder, stervende of overleden baby’s kort nadat ze geboren zijn tussen 23 weken zwangerschap en 17 jaar. Daaronder en boven zouden zij dit ook willen doen, maar zij kunnen die vraag (nog) niet aan. 

Stichting Still doet dit ook, voor alle leeftijden. 

Steunpunt

Steunpunt Nova is er voor ouders die hun baby verliezen. Wanneer welkom heten en afscheid nemen samenkomt. Op de ouder-pagina vind je negen afbeeldingen waar je alle informatie vindt die mogelijk bij jouw situatie past. Onderaan elke ouderpagina vind je praktische informatie over de dagen tot de uitvaart, de wet- en regelgeving, de uitvaart, boeken, muziek en rouw- en nazorg.

Herdenken

wereldlichtjesdag
Op meer dan 100 locaties in Europa worden elke 2e zondag van december, kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen.

Boeken

Stille baby's - Het verlies van een kind, ook wanneer het overlijdt voor of tijdens de geboorte, tekent het leven van ouders voorgoed. Christine Geerinck-Vercammen biedt in Stille baby's hulp bij dit rouwproces. Ze gaat in op de theoretische en medische aspecten, maar bespreekt vooral de psychosociale verwerking van het slechte nieuws, de bevalling en het afscheidnemen. Bovendien gaat ze in op de vraag hoe het daarna op korte en lange termijn met de ouders gaat, ook in verband met een volgende zwangerschap.
Met dagboekfragmenten en brieven van ouders. Te leen bij mij of te bestellen op internet.

Mijn kleine grote broer - Een prachtig hardcover boekje voor de allerkleinsten. Het vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote broer in de wolken een rol speelt in het leven van een brusje. Mijn kleine grote broer is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote broer toch stiekem telkens een handje helpt of zijn aanwezigheid in kleine tekens laat blijken. Het is door zijn stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Te bestellen op internet.

Mijn kleine grote zus -  vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote zus in de wolken een rol speelt in het leven van schaapje. Het kartonboekje is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote zus ondanks dat zij er niet meer is, toch haar aanwezigheid laat blijken. Zowel op gewone als bijzondere dagen, zoals Kerst en vakantie, is ze te vinden in kleine tekens als een vlinder of een ster. Het boekje biedt ouders een aanknopingspunt om te vertellen over het verlies van een zus of broer, geeft een stukje troost en laat zien dat de band tussen brusjes altijd blijft bestaan. Mijn kleine grote zus is door de stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen tot en met 6 jaar. Te bestellen op internet.

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt. Bij mij te leen of te bestellen op internet.