Je pasgeboren baby: verwelkomen en afscheid nemen.

Je kindje bij je houden tot aan de begrafenis/crematie

watermethode.nl

Wat als je je baby al snel verliest..  Het lijfje van een klein overleden kindje gaat vaak snel achteruit en kan leiden tot een verhaast afscheid. Met de watermethode kun je je kindje eenvoudig goed bewaren en heb je de tijd om je kindje bij je te houden thuis en in het ziekenhuis en de tijd te nemen voor het afscheid. 

Herinneringen maken

stichtingstill.nl

Zii verzorgt kosteloos een fotoreportage van een ernstig ziek kind of ouder, stervende of overleden baby’s kort nadat ze geboren zijn. Ze hanteren hierbij géén ondergrens omdat ze vinden dat ALLE kindjes het herinneren waard zijn, groot én klein.

Steunpunt

steunpuntnova.nl

Landelijk Steunpunt voor ouders die hun baby verliezen. Wanneer welkom heten en afscheid nemen samenkomt. Op de ouder-pagina vind je negen afbeeldingen waar je alle informatie vindt die mogelijk bij jouw situatie past. Onderaan elke ouderpagina vind je praktische informatie over de dagen tot de uitvaart, de wet- en regelgeving, de uitvaart, boeken, muziek en rouw- en nazorg.

Afscheid nemen

Op deze sites vind je onder andere mandjes, kistjes, kleertjes, wikkeldoeken, urnen, kaarsen, boeken en kaarten.
kindermandjes.nl (onderdeel van Amelius)

prematuur.nl
troostgeschenk.nl

Boeken

Stille baby's - Het verlies van een kind, ook wanneer het overlijdt voor of tijdens de geboorte, tekent het leven van ouders voorgoed. Christine Geerinck-Vercammen biedt in Stille baby's hulp bij dit rouwproces. Ze gaat in op de theoretische en medische aspecten, maar bespreekt vooral de psychosociale verwerking van het slechte nieuws, de bevalling en het afscheidnemen. Bovendien gaat ze in op de vraag hoe het daarna op korte en lange termijn met de ouders gaat, ook in verband met een volgende zwangerschap.
Met dagboekfragmenten en brieven van ouders. Te leen bij mij of te bestellen bij:

Mijn kleine grote broer - Een prachtig hardcover boekje voor de allerkleinsten. Het vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote broer in de wolken een rol speelt in het leven van een brusje. Mijn kleine grote broer is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote broer toch stiekem telkens een handje helpt of zijn aanwezigheid in kleine tekens laat blijken. Het is door zijn stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Te bestellen bij: 

Mijn kleine grote zus -  vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote zus in de wolken een rol speelt in het leven van schaapje. Het kartonboekje is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote zus ondanks dat zij er niet meer is, toch haar aanwezigheid laat blijken. Zowel op gewone als bijzondere dagen, zoals Kerst en vakantie, is ze te vinden in kleine tekens als een vlinder of een ster. Het boekje biedt ouders een aanknopingspunt om te vertellen over het verlies van een zus of broer, geeft een stukje troost en laat zien dat de band tussen brusjes altijd blijft bestaan. Mijn kleine grote zus is door de stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen tot en met 6 jaar. Te bestellen bij:

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt. Bij mij te leen of te bestellen via

Artikelen om te lezen

Nooit meer leven met een weggestopt kindje.
https://www.volkskrant.nl/cs-b82b876f

Herdenken

wereldlichtjesdag.nl/algemene-informatie/
Op meer dan 100 locaties in 3 landen (in Europa) worden elke 2e zondag van december, kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen.

Doula bij je bevalling

Net als bij een 'gewone' bevalling kun je ook een doula inschakelen om jou en je partner te begeleiden bij de bevalling als je kindje overlijdt. Voor meer info, lees hier dan verder: Als je baby overlijdt