Vraag en antwoord 

Een bevalling verloopt toch vaak anders dan gedacht of verwacht, dus waarom zou ik me voorbereiden?

Soms vallen geboorteplannen helemaal in duigen (in dit blog lees je er meer over), en kijken ouders toch goed op hun bevalling terug. Ze kenden namelijk al hun opties en hoeften daar tijdens de bevalling niet meer over na te denken. De voorbereiding stelde hen juist in staat om daar flexibel op in te spelen toen de situatie daarom vroeg. 

Waarom bevallen er steeds meer vrouwen in een bevalbad

Bevallen in bad kent heel veel voordelen. Je baby heeft een zachte overgang van jouw buik in het warme water. Je kunt vaak beter ontspannen in water en dat zorgt voor een fijnere bevalling. Hier lees je meer voordelen

Wat is het verschil met een doula en de verloskundige?

De verloskundige is medisch verantwoordelijk, de doula is niet medisch en geeft geen medisch advies.
Het is niet óf een doula óf een verloskundige. De zorgverleners blijven altijd medisch verantwoordelijk voor je hele zwangerschap en bevalling. Een doula ondersteunt je praktisch en mentaal tijdens de zwangerschap, de hele bevallling van a tot z en na de geboorte.  Tijdens de zwangerschap werken je doula en zorgverleners goed samen. Verloskundigen en verpleegkundigen wisselen om de zoveel uur van de wacht. Een doula is van begin tot eind bij je.

Wanneer komt de doula bij de bevalling?

Vanaf het moment dat jij dat wilt. En ik ga pas weg zodra jij dat dat zegt.  Denk je dat de bevalling begonnen is? Of heb je een vraag? Hoe klein dan ook? Houd altijd je verloskundige/gynaceoloog op de hoogte. Zij zijn en blijven medisch verantwoordelijk. 

Zijn er ook wetenschappelijke cijfers voor het doula - effect?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van een doula. Hier lees je er meer over.

Heb je bij een keizersnede ook een doula nodig?

Juist bij een keizersnede, gepland of spoed, komt er veel op jullie af. Er is veel medische zorg om je heen.  Een keizersnede wordt nog wel eens onderschat, dat lees je in dit blog.
Een doula ondersteunt jullie juist dan en ook bij het zoveel mogelijk in stand houden van jullie wensen in het geboorteplan.  Ouders zijn achteraf blij dat ze mij als doula bij hun bevalling hadden die uitmondde in een keizersnede. Dit is wat ze erover zeggen
Steeds vaker gaat naast de partner, de doula mee in de OK. Het OK personeel begint er aan te wennen en ziet de meerwaarde en vervult deze wens van de ouders. Het wordt ook vaak in het geboorteplan opgenomen. Bespreek deze wens ook vooral goed door met je gynaecoloog. Het is vooral ook fijn, dat als het medisch gezien nodig is dat moeder en kind na de keizersnede van elkaar gescheiden ziin, de doula bij je kindje blijft en je partner bij jou of andersom.  Zo is er een vertrouwd gezicht bii jou en je kindje. En word je na een algehele narcose niet alleen wakker op de uitslaapkamer.

Wat doet een doula anders dan mijn partner, familie en vrienden die me steunt

Ze  hebben een belangrijke plek die niet kan en wordt ingenomen door een doula. Soms weten ze niet wat te doen en kan de doula hen tips geven. Of ziin ze emotioneel zo betrokken, dat ze je even niet kunnen steunen. Of hebben ze om op kracht te blijven voor jou, even tijd nodig voor drinken, eten,  frisse lucht, en blijft de doula bij jou.

Wordt de doula en cursus Relaxed Bevallen vergoed door de zorgverzekeraar?

Er zijn zorgverzekeringen die een deel van de kosten vergoeden. Informeer hiernaar vooraf bij je eigen verzekering. Lees ook hier

Bevallen kan toch ook zonder doula

Ja. Want wat heb je nu echt nodig? Zuurstof, eten, drinken. Veel vrouwen die een doula inschakelen bij een volgende bevalling zeggen achteraf dat ze toch graag een doula hadden gehad bii de voorgaande bevalling (en). Een doula bepaalt ook niet wat jij doet, ze stemt juist af op jou. Vrouwen en partners geven vaak aan dat ze denken dat hun eerdere bevallingen anders waren verlopen als ze eerder hadden beschikt over de info die een doula geeft en dat ze dan andere en meer bewuste keuze's hadden gemaakt.
 

Mijn baby overlijdt, wat kan ik doen

Hiervoor heb ik op deze site een speciale pagina ingericht. Lees hier maar eens. Er is meer mogelijk dan je misschien weet nu.

Wisselt de doula net als de medische zorgverleners van dienst?

Nee. Als doula blijf ik bij je totdat jij zegt dat ik weg mag gaan. De medische zorgverleners kunnen niet altijd continu bij je zijn. Ze moeten hun aandacht verdelen over alle volle verloskamers en prioriteiten stellen bij wie de meeste medische zorg nodig heeft. Daarbij draaien zii vaak 8 uurs diensten, waardoor je veel verschillende gezichten in je kamer ziet bii de ochtend-, middag-, avond - en nachtdienst. 

Mijn baby gaat overlijden. Wat kan ik doen?

Neem de tijd. Hij komt niet terug en je kunt dit maar een keer doen. Lees hier gerust verder. 

Ik heb een vraag over de cursus Relaxed Bevallen

Staat jouw vraag er niet bij?

Laat het me weten, ik ben benieuwd!