Doula: het hoe en wat

Je bent zwanger!

Bij het voorbereiden op de geboorte van jullie kindje heb je misschien vragen over je zwangerschap, bevallen en de periode daarna.  Je hebt contact met de verloskundige, orieënteert je op de babykamer, baby uitzet, cursussen en de kraamzorg en zoekt nu info over een doula.  Op deze website vind je meer informatie over wat een doula is, waarom je een doula zou inschakelen, wat ze doet en veel meer. En ook hoe je je kunt voorbereiden met de zwangerschapscursus Relaxed Bevallen die je on-line kunt volgen

Wat is een doula

Doula (uitspraak 'Doela') is een Grieks woord voor: dienende vrouw. In Nederland noemt men haar zwangerschaps- of geboortecoach. Het lijkt een trend maar het is eigenlijk al heel oud: Net zoals vroeger, waarbij wij vrouwen elkaar altijd al hielpen bij zwangerschap en geboorte. Sinds de jaren 80 wordt een doula steeds vaker gevraagd.

Ze is een ervaren en kundige vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied.   Niet ter vervanging van de partner, maar juist om het team te versterken. De doula wordt ingezet bij zowel een thuisbevalling als in het ziekenhuis en is meestal door de (aanstaande) ouders ingehuurd. Een doula werkt als zelfstandig zorgprofessional.

Waarom een doula

Omdat je tijdens de zwangerschap de doula leert kennen, bouw je een vertrouwensband op met haar. Zij helpt jou en je eventuele partner met het voorbereiden op de bevalling en kent daardoor jouw wensen. De doula blijft de gehele bevalling bij je en dat kan heel fijn zijn als je steeds wisselende verloskundige of verpleegkundigen naast je hebt. Je kunt overwegen een doula in te huren als je tijdens je bevalling graag continue support wilt van een ervaren en kundige vrouw. Ook kun je een doula inschakelen als je opziet tegen de bevalling, als je geen partner hebt of als hij/zij kan er niet bij zijn. En als je het fijn vind dat iemand jullie wensen rondom de bevalling ‘bewaakt’. De doula werkt samen met de partner, de verloskundige en/of arts en de kraamzorg/verpleegkundige.

Wat doet een doula

Een doula geeft

 • praktische en mentale ondersteuning tijdens je zwangerschap

 • neutrale info met alle voor- en nadelen zodat je echt al je opties kunt ontdekken
  en je daar tijdens de bevalling niet meer over na hoeft te denken
 • ondersteuning bij het maken van je geboorteplan
 • meer kans op een fijnere bevalling met minder ingrepen en chemische pijnbestrijding: het doula effect
 • continue mentale en praktische ondersteuning bij je bevalling, thuis of in het ziekenhuis. Ze komt en gaat pas weg als jij het zegt.  
 • ook steun aan jouw partner zodat jullie samen 100% kunnen focussen op dit life event dat jullie en je baby altijd bijblijft.  
 • praktische en mentale ondersteuning tijdens de kraamtijd en de tijd erna
 • het gevoel dat je echt gehoord en gezien wordt 
 • steun omdat je angst hebt voor de bevalling, of omdat je baby gaat overlijden
 • als kostbare herinnering een persoonlijk geboorteverslag in een professioneel fotoalbum 

Natuurlijk willen jullie fijn bevallen.

Hebben jullie alle informatie daarvoor? 

Echt? Want weet je: als je je opties niet kent, dan heb je ze ook niet. Bevallen kan misschien wel fijner dan jij nu weet.

Sta jij weleens stil bij hoe bepalend het kan zijn hoe je moeder zwanger was van jou en hoe jij als  baby ter wereld kwam. En hoe dat is voor jouw baby nu jijzelf zwanger bent?

Begin jij je nieuwe huis te bouwen met het metselen van stenen of zet je eerst de fundering uit? 

Vergelijk het bijvoorbeeld met je vakantie regelen of je eigen huis bouwen. Ga jij op reis zonder paspoort en wetend waarnaar toe of regel je de papieren vooraf en vergelijk je verschillende reizen. 

Welk fundament geef jij jezelf als mama, papa en kindje? Wat kun je daar nog meer in doen naast gezond leven, naast de mooie babykamer, kleertjes en kinderwagen. 

Hoe voel jij je veilig om te bevallen. Hoe ga je met je pijn om. Wat zijn de voor- en nadelen van chemische pijnbestrijding. Weet jij wat je lichaam voor jou kan doen bij omgaan met pijn. Er is zoveel te ontdekken hierin.  

Pijn bij de bevalling: lijden of leiden

Veel vrouwen zien op tegen de bevalling. Angst en een trauma van een vorige bevalling komt ook regelmatig voor.  Ouders vragen mij hen te ondersteunen. 
'Aan bevallingspijn is weinig te doen' is een veelvoorkomende gedachte. Jaar op jaar ervaren veel vrouwen bevallen als traumatisch en spreken ze het weinig uit. Wordt het wel verteld, dan dekken we het wel eens toe onder een deken van 'je hebt toch een gezond kind en het is nu eenmaal pijnlijk'.  Of 'de een heeft een hogere pijngrens dan de ander' (en die ander... wil jij dat zijn?) Zo blijven we pijn lijden, en weten niet hoe we ons door de pijn kunnen leiden. We houden ons stil of schreeuwen het uit. Hoe ga jij met pijn om? Zou je dat relaxter willen? Lees dan eens verder op deze site.